Práve hráme

12/11/2018

Nápaditá hra Pešiaci poukazuje na problémy bratislavských chodcov


Odteraz môže každý zažiť útrapy bratislavského chodca! Tentokrát však z pohodlia vlastného domova a navyše zábavnou formou – kreatívne štúdio NohavMede spúšťa edukačnú hru Pešiaci vo verziách pre Android i internetové prehliadače.

Zahraj sa

Herný projekt sa snaží nenútene upozorniť na dlhodobo neriešený problém kvality verejných priestorov v Bratislave. Poukazuje na to, ako sa ten najprirodzenejší spôsob dopravy, chôdza, premenil na frustrujúcu a nebezpečnú aktivitu. Chodník je zrazu pre detský kočík priúzky, pre vozíčkara zas cez obrubník nedosiahnuteľný. Pomedzi zanedbanú zeleň divoko parkujú autá a o deťoch, hrajúcich sa na ulici sme počuli len z rozprávania starých rodičov.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Bratislava nemá žiaden plán, ako by mali ulice a chodníky vyzerať a súvisiace problémy rieši nekoncepčne a čiastkovo,“ tvrdí Peter Račko, jeden zo zakladateľov NohavMede a tvorca idey Pešiakov. „Pešia doprava je v rebríčku priorít mesta na poslednom mieste, čoho priamym dôsledkom je, že tie najviac zraniteľné skupiny obyvateľstva buď obmedzené, alebo úplne vylúčené z plnohodnotného života v meste. Čo je najhoršie – už sme si na túto situáciu zvykli,“ dodáva.

Hraj na Androide Hraj v prehliadači

NohavMede je kreatívny kolektív profesionálov, ktorých spája záujem o hry ako platformy pre vzdelávanie, aktivizmus a reflexiu sveta okolo nás. Zoskupenie sa s obľubou venuje náročným témam, ktoré spracúva naprieč médiami a platformami, od webu až po virtuálnu a rozšírenú realitu. Má za sebou niekoľko ocenení na ostatných ročníkoch festivalu Bratislava Game Jam.

https://www.facebook.com/nohavmede/

Nadácia Dobrý skutok