Práve hráme

12/10/2018

Najúžasnejšie pamiatky v Paríži!


Kto nebol v Paríži, nevie čo je láska. Perla na Seine. Mesto večnej krásy. Najromantickejšie mesto na svete. Je to len výber z jeho mnohých prívlastkov a každý rok priťahuje milióny návštevníkov. Ak sa tam chystáte, máme pre vás pár tipov. Najpohodlnejším spôsobom dopravy je letecky. Z parížskych letísk sa do mesta pohodlne dostanete autobusmi Air France, špeciálnymi autobusmi, vlakom alebo taxíkom. Nájdete tam aj autobusy parížskeho Disneylandu. Každého oslovuje niečo iné, ak však idete do Paríža prvýkrát, prečítajte si naše tipy pamiatok, ktoré by ste určite mali navštíviť.

Návšteva Versailles zaberie minimálne pol dňa. Notre Dame sa takisto nedá absolvovať za hodinku, čiže návštevu Paríža si určite naplánujte na viac dní. Po príchode je na vás, kde začnete.

Montmartre. Všetko, čo je typické pre Paríž, nájdete na Montmartri. Je to najromantickejšia časť Paríža. Veľa turistov začína svoju prehliadku mesta práve tam. Kaviarničky, bary, kluby, bohémska atmosféra, pouliční umelci. Určite nevynechajte ulicu Boulevard de Clichy a tiež Place du Tertre, kde je veľa talentovaných umelcov. Nájdete tam aj Dalího múzeum, kde je tristodielna kolekcia diel tohoto surrealistického génia.

Foto: Paris architecture

Notre Dame. Túto katedrálu by ste určite nemali vynechať. Je to celosvetovo známy skvost gotickej architektúry. Začali ju stavať začiatkom 12. storočia. Preslávil ju aj spisovateľ Victor Hugo, ktorý práve túto katedrálu spomína vo svojom diele Chrám Matky božej v Paríži. Jej návšteva je fascinujúcim zážitkom, to skrátka musíte vidieť.

Foto: Aperture tours

Versailles. Na toto si vyhraďte minimálne deň. Jeden z najkrajších a najimpozantnejších zámkov sveta s neskutočnými záhradami, ktoré sa rozkladajú na viac ako 800 hektároch. Svoju podobu získavali 40 rokov. Versailles je jedným z najväčších palácov Európy a je považovaný za vrchol zámockej architektúry. Na vstup sa niekedy dlho čaká, ale týmto sa určite nenechajte odradiť.

Foto: chateauversailles.fr

Múzeum v paláci Louvre. Je to najnavštevovanejšie múzeum umenia na svete! Čiže na jeho prehliadku vám pár hodín určite nebude stačiť. Má 35 000 exponátov vystavených na približne 60 tisíc štvorcových metroch. V jeho zbierkach nájdete exponáty z praveku, egyptských čias až po renesanciu. Nedajte sa odradiť dlhými radmi. Dajú sa obísť cez vedľajšie vchody Porte des Lions, alebo cez podzemnú nákupnú galériu Galerie du Carrousel.

Foto: Wikipedia

Centre Georges Pompidou. Národné múzeum moderného umenia, ktoré je navštevované viac ako Eiffelovka. Architektonický skvost dlho ľudia odmietali. Dnes si už nevedia predstaviť, že by múzeum vyzeralo inak. Nájdete tu filmové sály, galérie pre deti, populárnu knižnicu, kaviarne, reštaurácie a priestory pre výstavy. Najznámejšie je 4. a 5. poschodie, kde je spomínané Národné múzeum moderného umenia.

Foto: Boutiques de Musées

Eiffelova veža. Stojí od roku 1889. Je vysoká 324 metrov a z jej superlatívov vyberáme, že je to najnavštevovanejšia budova na svete s ročnou návštevou okolo sedem miliónov ľudí. Má 10 000 ton a len prvý náter na ňu vážil 60 ton. Na potulkách po Paríži sa k nej určite dostanete, takže odporúčať vám ju netreba :-)

Foto: Tour Eiffel
Mobilné aplikácie Rádia Expres