Práve hráme

27/09/2018

Na Slovensku sa zvýši maximálna rýchlosť na diaľnici


Téma zvýšenia maximálnej rýchlosti na diaľnici je opäť na stole. Túto informáciu potvrdil aj minister dopravy a výstavby, Arpád Érsek, ktorý by po vzore susedného Rakúska chcel otestovať zvýšenú maximálnu rýchlosť na 140 km/h aj na niektorých vybraných úsekoch na Slovensku. S najväčšou pravdepodobnosťou však nepôjde o dlhé úseky a úplne vylúčiť tiež môžeme takzvanú „diaľnicu“ D1 medzi Bratislavou a Trnavou, ktorá nezodpovedá bezpečnostným štandardom pre zvýšenie rýchlosti.

So zvýšením maximálnej rýchlosti na diaľnici nie sú stotožnení ani dopravní experti. Kritizujú nedostatočnú infraštruktúru a nedisciplinovanosť vodičov. Slováci podľa nich bežne prekračujú súčasné rýchlostné limity a 140-ka je neoficiálnou „maximálkou“ už dnes. Je otázne, či by vodiči prekračovali rýchlosť o magických 10 km/h aj po jej navýšení.

Všetko momentálne záleží na dohode medzi ministerstvom vnútra a dopravy. V prípade úspechu môžeme očakávať testovaciu prevádzku, počas ktorej budú zisťovať, či navýšenie rýchlosti prispelo k plynulosti premávky na diaľnici. Špekuluje sa o tom, že zvýšená rýchlosť by mohla byť zavedená na diaľnici D2 z Bratislavy do Česka, kde by sme mohli nazbierať dostatok informácií o prípadných zmenách správania vodičov.


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok