Práve hráme

22/08/2018

Hrozí manuálnym prevodovkám zánik? Všetko tomu nasvedčuje!


Automatické prevodovky majú v USA dlhodobo dominantné postavenie na trhu. Z celkového počtu predaných Audi A4 si za veľkou mlákou objednalo klasický manuál len 5 % kupujúcich. Aj preto sa nemecká automobilka rozhodla odstrániť z ponuky modelov A4 sedan a A5 kupé šesťstupňovú manuálnu prevodovku. Tieto dva modely boli pritom posledné, ktoré mali na tamojšom trhu k dispozícii manuál.

Audi však nie je jediným výrobcom, ktorý osekáva ponuku manuálnych prevodoviek. Napríklad taký Volkswagen na britskom trhu ukončí predaj Golfu R s manuálom. Výrobcovia luxusných značiek ponúkajú manuál výhrade pre základné modely a vyššie stupne výbavy sú dostupné už len s automatom.

Z regiónu strednej a východnej Európy však manuálne prevodovky tak skoro nezmiznú. Popularitu si udržiavajú najmä v kategórii lacných áut do 20 tisíc eur, kde zákazníci vyžadujú spoľahlivosť a trvácnosť aj pri zlom zaobchádzaní. Je veľmi pravdepodobné, že trend vytlačí manuálne prevodovky z drahých áut takmer úplne už do niekoľkých rokov.

Ako je to u vás? Vyskúšali ste už automat? Ak áno, vrátili by ste sa k manuálu? Podeľte sa s nami o skúsenosti!


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok