Práve hráme

13/07/2018

Chystáte sa do Chorvátska autom? Toto by ste mali vedieť!


Cesta do Chorvátska
Do obľúbenej dovolenkovej destinácie sme sa tentokrát vybrali priamo z Košíc. Keďže sme sa chceli vyhnúť vysokým teplotám a premávke, Slovensko sme opustili v neskorých nočných hodinách. Za Košicami sme využili rýchlostnú cestu, ktorá vedie priamo k hraničnému priechodu. Ide o krátky spoplatnený úsek, pokiaľ však nemáte diaľničnú známku, odporúčame vám využiť starú cestu cez obec Kechnec.

MAĎARSKO

Napojiť sa na diaľnicu je v Maďarsku možné až pri Miškovci, ku ktorému vedie od hraníc nešťastná cesta E71. Tá je momentálne vo veľmi zlom stave a na mnohých miestach je obmedzená aj rýchlosť na 30 km/h. Naša prvá zastávka bola na pumpe pri mestečku Encs, kde nás prekvapil pohľad na stojan s cenami palív. Benzín (392.9 HUF) bol výnimočne lacnejší než nafta (398.9 HUF). Okrem plnej nádrže sme museli zaplatiť aj za diaľničnú známku. V našom prípade išlo o desaťdňovú, ktorá stojí v prepočte zhruba 11 € (2 975 HUF).

Maďarská diaľnica M3 smerujúca priamo do hlavného mesta je v dobrom stave, problémy nastali tesne pred Budapešťou. Pri obci Gödöllő sa diaľnica kvôli cestárskym prácam rozdeľuje, pričom ľavý pruh vás dovedie priamo do centra Budapešti bez možnosti odbočiť na mestský obchvat. Túto šancu dostanú len vodiči, ktorí pred rozdelením okupovali pravý alebo stredný pruh. Ku chorvátskej hranici vedie od hlavného mesta diaľnica M7. Jej pravý pruh je na mnohých miestach v horšom stave najmä vďaka kamiónom, ktoré vytvorili nebezpečné koľaje.

CHORVÁTSKO

Aj napriek tomu, že Chorváti sú už päť rokov v Európskej únii, na hranici stále nájdete bezpečnostné zložky. Na celom území Chorvátska je v súčasnosti zvýšená aktivita hraničnej polície, ktorá sa snaží zamedziť migrantom vstup na územie EÚ. Cudzincom, ktorí do krajiny prichádzajú z EÚ, však stačí len občiansky preukaz.

Mýtne brány: Za kvalitné cesty si Chorváti nechajú dobre zaplatiť. Mýto sa vyberá len na niektorých úsekoch a cena je pohyblivá aj v závislosti od ročného obdobia. Pred vstupom na spoplatnený úsek vás zastaví brána, na ktorej získate kartičku s označením miesta vstupu, samotnú platbu vykonáte až pri výjazde z diaľnice. Výslednú sumu môžete zaplatiť v hotovosti (prijímajú aj €) alebo kartou. Cesta do Puly nás od hraníc vyšla na 186 HRK (v prepočte približne 25 €).

Goričan – Zagreb: 47 HRK
Zagreb – Rijeka: 77 HRK
Učka – Pula: 62 HRK

Pokiaľ na cestách aktívne používate mobilné aplikácie Android Auto či Apple CarPlay, alebo chcete mať prístup na internet bez ohľadu na dostupnosť WiFi v okolí, miestny operátor Vip si pre turistov pripravil špeciálnu ponuku neobmedzeného internetu na týždeň. Ide o 4G SIM kartu Vipme Tourist, ktorú si môžete jednoducho zakúpiť na takmer každej benzínovej pumpe za férových 10 €. Karta sa aktivuje automaticky po vložení do telefónu, a pokiaľ si vo vašom telefóne nastavíte aj prístupový bod (Hotspot), internet bude môcť využívať celá rodina.

Ak vás zaujímajú aj konkrétnejšie tipy na výlet, dočítajte článok na Autoviny.sk


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok