Práve hráme

16/05/2018

Vodiči môžu predbiehať aj policajné autá, často na to zabúdajú


Policajné auto, ktoré jazdí po meste rýchlosťou 45 km/h, môžete bez obáv predbehnúť. Stačí si dať pozor a jedinú vec a nikto vám pokutu nedá.

Sú vodiči, ktorí keď na ulici zbadajú policajné auto, z neurčitého dôvodu sa cítia ako eventuálni podozriví a niektorí dokonca začnú nervóznieť pri predstave, že by policajtom mohli dať príležitosť na zastavenie a pokutu. Z toho dôvodu začnú pribrzďovať, tolerujú pomaly jazdiace policajné vozidlo a majú obavy ho predbehnúť. Tento strach je však dokonale neoprávnený.

Policajné vozidlá sú samozrejmou súčasťou našich ciest a hoci si občas povieme, že je ich chvíľami priveľa, v skutočnosti sme radi, keď sa pri nás v prípade problémov ihneď objavia a pomôžu. Biele autá so zelenými fóliami a majákmi kontrolujú „svoje rajóny“ a nemajú povinnosť jazdiť maximálnou povolenou rýchlosťou, hoci každý solídny vodič-policajt vždy zohľadní svoj prípadný vplyv na plynulosť cestnej premávky, napríklad v čase dopravnej špičky.

Častou chybou vodičov je, že majú pocit, že nemôžu policajné autá predbiehať, pretože tak dajú zámienku na kontrolu dokladov a prípadnú pokutu. V skutočnosti však vodiči majú právo pristupovať k policajnému vozidlu rovnako ako ku akémukoľvek inému, pokiaľ nemá zapnuté majáky.

To znamená, že ak to situácia na ceste umožňuje, vodiči môžu bez obáv predbiehať pomaly idúce policajné auto. Musia si dať pozor iba na to, aby pri tomto predbiehaní neprekročili maximálnu povolenú rýchlosť a aby priebežnou jazdou v ľavom pruhu neobmedzovali za ním rýchlejšie idúce vozidlo. To platí aj v meste, kde je jazdných pruhov viac a nie sú rozdelené na „rýchlejšie a pomalšie“.


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok