Práve hráme

12/05/2018

Cez Bron za Sagou


V piatok som na celý deň vypustil hokej a vymenil som územie Lega, Hamleta a Hansa Christiana Andersena za krajinu, ktorá dala svetu Abbu, Ikeu a ZlatanaIbahimoviča. Z Dánska do Švédska sú to odtiaľto štyri zastávky vlakom a trvá to len polhodinku. Kodaň s Malmöspája úžasný Öresundský most, ktorý po celom svete preslávila dnes už kultová švédsko-dánska kriminálka Most. Po švédsky Bron, po dánsky Broen.

Priznám sa, že ma až tak nelákalo samotné Malmö, ako možnosť previezť sa vlakom po Brone. Je to druhý najväčší pevný most na svete a meria 16 kilometrov. A je to aj miesto, kde sa na začiatku seriálu nájde rozrezané telo – polovica na švédskej a polovica na dánskej strane. Vraha  chytajú práve na moste, či vlastne na poschodí pod mostom, kadiaľ jazdia vlaky. Takých, v akom som sa viezol ja, denne prejde ponad Öresundský prieliv až 280. Z vlaku som si však Bron príliš neužil. Vlastne som ho ani poriadne nevidel, no aj tak to pre mňa bol vzrušujúci zážitok a splnený sen.

Pre seriálových fanúšikov Bronu je symbolom MalmöSaga Norén – nenapodobiteľná vyšetrovateľka s príznakmi Aspergerovho syndrómu, ktorá jazdí na svojom Porsche čudnej farby a nosí kožené nohavice. Ako to, že s ňou ešte nemáš fotku? Spýtala sa ma na diaľku Miška Vrábová, jedna z mnohých expresáckych fanyniek seriálu Bron. No nemám, pretože Saga, teda vlastne švédska herečka Sofia Helin z Malmö ani nepochádza, ani tam nežije. Býva tuším niekde pri Linköpingu. Aj tak som sa chvíľami pristihol, že jedným očkom pozerám, či ju náhodou niekde nestretnem a neozve sa to jej: „Saga Norén, Länskrim, Malmö“.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

https://soundcloud.com/radioexpres/sets/ms-v-hokeji-2018

Nadácia Dobrý skutok