Práve hráme

26/03/2018

Rapidečka z Hornej Dolnej oslavuje 28 rokov. Komu patrí, koľko vytiahne a aký má motor?


V slovenskom seriáli Horná Dolná sa v každom diely vyskytuje automobil, ktorý ešte donedávna patril k prirodzenému koloritu našich ciest. Rapid dnes predstavuje dôležitý model v histórii mladoboleslavskej automobilky, ale na cestách ho vídame iba zriedkavo a všade, kde sa objaví, vzbudzuje pozornosť.

V seriáli Horná Dolná červenú Škodu Rapid vlastní a šoféruje výhradne Ďuro Brmbalík, ktorého stvárňuje herec Daniel Heriban. Nie každý dokáže tento seriál dopozerať do konca, asi väčšina z nás sa zhodne na tom, že sa z červenej Rapidky stala ikona, ktorá dokonale dotvára charakter postavy sedliaka Brmbalíka.

Škoda Rapid zo seriálu Horná Dolná je vybavená benzínovým motorom so zdvihovým objemom 1289 cm3, maximálnym výkonom 46 kW (60 koní) a teoreticky by mala byť schopná dosahovať maximálnu rýchlosť 153 km/h. Podľa slov Dana Heribana je to však údaj z časov dávno minulých. Neprekvapivo je v aute osadená manuálna 5-stupňová prevodovka, interiér ponúka priestor pre štyroch pasažierov vrátane vodiča a karosárske vyhotovenie nesie označenie AD kupé. Sériové číslo tohto konkrétneho kusu je 145712.

Seriálová Rapidečka bola prvýkrát registrovaná 5.3.1990, teda práve tento mesiac oslavuje 28 rokov života. Ešte dva roky a na kapotu si bude môcť nakresliť tretí krížik.

Podľa Nového času Rapidka patrí režisérovi Tomášovi Jančovi, ktorý si ju kúpil práve pre účely natáčania seriálu. Stála vraj iba niekoľko stoviek eur, ale bolo potrebné do nej investovať. Navyše má namontovaný pohon aj na plyn, takže musí každý rok chodiť na kontroly.

V seriáli sa Škoda Rapid objavuje vo podobe, ktorá nie je ani zďaleka pôvodná. Automobil je vybavený menším tuningom: na zadnej kapote je vysoké krídlo, ktoré by malo (ak by bolo fungovalo) vytvárať podtlak počas rýchlej jazdy, vpredu má Rapidka spodné spojlery, na bokoch má nasadené lamely tak, aby vznikal dojem zníženého podvozka a predné svetlá sú mierne zúžené, škodovka tak nadobúda o niečo agresívnejší výraz. Samozrejme, ako sa na správneho dedinského frajera patrí, auto je vybavené fóliami na oknách.


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok