Práve hráme

20/03/2018

Celovečerný dokumentárny film „Niečo naviac“ búra mýty a predsudky


21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu, ktorí si pripomínajú ľudia na celom svete symbolickým gestom – na každú nohu si obujú ponožku inej farby. Autori dookumentárneho filmu Niečo naviac upozorňujú na to, že ľudia s Downovým syndrómom žijú medzi nami, a že majú svoje sny a túžby, ako aj my.

Na dokumentárnom filme Niečo naviac jeho autori pracujú už od začiatku roka 2014. Pôvodnou ambíciou kameramana a režiséra Pala Kadlečíka bolo natočiť krátkometrážny televízny dokument o bratislavskom divadle Dúhadlo, v ktorom účinkujú deti s Downovým syndrómom. Vyplynul z jeho osobného zážitku, kedy pri návšteve tohto divadelného súboru videl kreatívnu a obetavú prácu dramatoterapeutov s týmito deťmi a jej pozitívne výsledky.

Keď do projektu ešte vo fáze vývoja prizval scenáristu a dramaturga Martina Šenca, našli spoločne v tejto téme omnoho väčší potenciál. Autori spoločne napísali nový scenár, ktorý už neplnil pôvodne zamýšľaný publicistický účel, ale bol oveľa osobnejší, dokumentárnejší a ponúkal úprimný ľudský príbeh.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Obaja sa zblížili s rodinou Vlčkovcov, ktorá má päť detí, pričom ich najmladšou dcérou je práve Dorotka, jedna z herečiek v príslušnom divadle. Veľmi ich zaujalo nastavenie celej rodiny. Dorotku s jej postihnutím prijali rodičia i súrodenci úplne, v pokoji a v láske. Práve toto tvorcov filmu priviedlo k túžbe nazrieť do ich sveta a odhaliť aký je život s dieťaťom, ktoré má Downov syndróm. Dorotke sa tak nepriamo splnil sen a stala sa hlavnou hrdinkou budúceho filmu. Tvorcovia si však museli pomaly a dôsledne získavať jej dôveru a spriateliť sa s ňou. Len tak bolo možné vstúpiť do jej osobného priestoru, kedy už nebolo potrebné pýtať sa, ale len nechať zapnutú kameru a pozorovať ju v jej svete.

Spoločnosť, a to i napriek osvete, nezriedka vníma Downov syndróm cez negatívne emócie a strach – strach rodičov, že sa ich dieťa narodí postihnuté a nezvládnu jeho výchovu, ako aj strach spoločnosti z „mongoloidných“ jedincov, ku ktorým nedokáže zaujať postoj a chápe ich ako čosi nepohodlné. Tvorcovia filmu Niečo naviac nabrali poriadny kus odvahy a filmom búrajú predsudky a mýty týkajúce sa diagnózy Downov syndróm. Bez patetických fráz a zjednodušovania vykresľujú mimoriadne autentický príbeh Dorotky a jej rodiny, odhaľujú pestrofarebný svet naplnenia, rodinného i osobného šťastia. Film pomáha divákovi pochopiť, že aj ľudia s touto diagnózou dokážu byť prínosom tak pre svoju rodinu, ako aj pre spoločnosť. Je úprimný, ľudský a naviac – pozitívny. A to sa dnes podarí máloktorému tvorcovi.

Slovenská premiéra sa uskutoční v septembri 2018 a do kín ho uvedie distribučná spoločnosť FILMTOPIA.

Mobilné aplikácie Rádia Expres