Práve hráme

01/02/2018

Mladík prerobil svoje 40-ročné auto na elektrinu, teraz si chce na tom založiť biznis


Iba 18-ročný Američan z Texasu prerobil svoju Toyotu Celicu z roku 1980 na elektrický pohon, čím jej doprial posmrtný život. Už totiž vôbec nejazdila.

Toyota Celica z roku 1980 je automobil, ktorý buď oceňujete alebo urputne nenávidíte. Má typický autodizajn 80. rokov 20. storočia, v ktorom sa uplatňovali na dnešného pomery lacné plasty, hranatý dizajn a gýčové doplnky, napríklad „žalúzie“ na zadnom okne. Celica má však svoj charakter a patrí jej miesto v automobilovej histórii.

Tá Celica, ktorú vlastnil 18-ročný Adam Lansing, však už mala svoje najlepšie časy dávno za sebou. Získal ju od svojho suseda, ktorému Toyota po rokoch vypovedala službu. Adam ju zobral do parády a pôvodný benzínový motor úspešne nahradil elektrickým.

Nebola to však záležitosť jedného víkendu. Adam prerábal auto na elektrický pohon až štyri roky! Práce započal v čase, keď mal iba 14 rokov a peniaze na postupné opravy získaval od brata. Keď mal 16 rokov, auto prvýkrát uviedol do prevádzky. Avšak jeho vynález nevydržal dlho, po prvých testoch ho zradila technika a trvalo ďalšie dva roky, kým sa podarilo automobil uviesť do dobrého technického stavu.

Lansing tvrdí, že auto prerábal až 52-krát. V roku 2017 mu s prestavbou pomohli aj značky Core IV a Wayland“s Plasma Boy, od nich získal sponzorsky 30 kWh Li-Ion batériu. Vďaka tomu má teraz jeho takmer 40-ročná Toyota Celica elektrický dojazd na úrovni až 130 míľ, teda asi 210 kilometrov.

Mladý Texasan sa teraz snaží o to, aby si z prerábky benzínových áut na elektrické vytvoril živobytie. Držíme teda palce, možno o ňom ešte budeme počuť.


Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Nadácia Dobrý skutok