Práve hráme

11/01/2018

Čo robiť, keď natankujete nesprávne palivo?


Keď do svojho auta nalejete neprávny motorový olej, neznamená to katastrofu. Môžete jazdiť aj s ním, ale lepšie spravíte, keď čo najskôr olej vymeníte za ten, ktorý predpisuje výrobca auta. Keď však do palivovej nádrže natankujete naftu namiesto benzínu, dôsledky budú priam fatálne. V lepšom prípade si to všimnete hneď a motor vypnete, v horšom prípade sa motor zničí natoľko, že bude lepšia jeho generálna oprava alebo rovno výmena.

Istá čerpacia stanica aktuálne spôsobila veľké nepríjemnosti svojim zákazníkom, ktorí žiadnu chybu nespravili – teda okrem tej, že tankovali na stanici, ktorá už rovnaký problém predtým spôsobila. Pri plnení zásob paliva došlo k zámene a do nádrží s benzínom bola doliata nafta. Zmes nafty a benzínu je absolútne nepoužiteľná, predovšetkým v benzínových motoroch, ktoré sú na kvalitu paliva citlivejšie. Naftový motor dokáže spaľovať aj použitý rastlinný olej… veď arašidový olej spočiatku používal aj sám Rudolf Diesel, vynálezca naftového pohonu, ešte pred vyše sto rokmi!

Spravodajstvo televízie 7News Sydney informovalo o technickej chybe čerpacej stanice United 24, ktorá pôsobí v austrálskom Melbourne. V reportáži neuvádza, koľko zákazníkov utrpelo škody a akého rozsahu, zmieňuje sa iba o škodách v hodnote tisícov austrálskych dolárov.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Čo robiť, keď natankujete nesprávne palivo?
Keď do auta natankujete naftu namiesto benzínu alebo benzín namiesto nafty, nič nie je stratené. Dôležité je neštartovať motor a postarať sa o to, aby sa čo najskôr dostalo do servisu. Tam vypustia a prečistia nádrž – keď sa nesprávne palivo nedostalo „hlbšie“, po tomto úkone skrátka natankujete správne palivo, naštartujete motor a idete ďalej.

Ak ste po natankovaní nesprávneho paliva motor chceli naštartovať, pravdepodobne sa vám to nepodarilo. Nafta skrátka nezhorí vplyvom zážihu elektrickým impulzom, benzín by sa zasa nemal vznietiť vplyvom tepla a tlaku. Avšak iba snaha o naštartovanie spôsobí, že sa palivo dostane hlbšie do útrob pohonného systému a začne spôsobovať škody. V takomto prípade je nevyhnutné motor vypnúť a opäť kontaktovať servis, kde vám povedia, čo sa ešte dá zachrániť. V lepšom prípade sa všetko prečistí a motor pôjde, v horšom prípade budete musieť vymeniť celé časti motora.

Najhoršie je, že vo chvíli, keď vám po nevedomom natankovaní nesprávneho paliva nenaštartuje motor, nemáte šancu zistiť, o aký problém ide. Keď je chyba na strane čerpacej stanice, zistíte to zrejme až pri kontrole auta v servise. Preto by ste si mali vždy nechávať pokladničný blok, aby ste v takejto situácii mali šancu riešiť aspoň dôsledky problému.

Viac zaujímavých článkov pre náročných motoristov nájdete na autoviny.sk

[fb_page_like url=“https://www.facebook.com/automotorasport/“]
Mobilné aplikácie Rádia Expres