Práve hráme

01/12/2017

Najstarší aktívny hokejista na svete má neuveriteľných 95 rokov. Plánuje hrať do stovky


„Pravdepodobne to bolo v roku 1931. Už to bude 86 rokov. Volám sa Mark Sertich a som najstaší hokejista na svete.“ Týmito slovami sa začína fascinujúci dokument o Markovi Sertichovi, 95-ročnom hokejovom veteránovi z Minnesoty. Hokej hráva trikrát do týždňa a svoju lásku k nemu nedokáže vyjadriť.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Mark vstáva ráno o šiestej, nasleduje rozcvička pozostávajúca z brušákov, klikov a strečingu. Potom sadne do auta a zamieri na miestny štadión. S úsmevom dodáva, že síce býva najbližšie k štadiónu, no zakaždým chodí posledný.

Partička pozostáva zväčša z miestnych hasičov. Mark je vďačný za to, že aj keď hráva s mladými hráčmi, tí ho medzi seba prijali bez problémov. To, že hráva s takými mladými hráčmi a to, ako hokej stmeľuje ľudí, považuje za najkrajšiu vec na svete.

Jaromír Jágr je hokejovou raritou, má 45 rokov a stále pokračuje v skvelých výkonoch v najnáročnejšej hokejovej lige na svete – NHL. Keď sa ho novinári opýtajú dokedy vlastne chce hrať, s úsmevom odpovie – dokedy to pôjde. Čo na svoj vek hovorí Mark? „Vek nie je dôležitý faktor pokiaľ z neho nespravíte dôležitý faktor.“  hovorí s úsmevom. Okrem toho ovláda aj veľmi šikovný trik – Sám sebe hovorí, že má iba 59. Jednoducho prehodí poradie čísel.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Po hokeji zvyknú hráči príst k nemu domov a dlhé hodiny diskutujú odohratú hru. „Niekedy sa skoro hanbím za to, že neskórujem viac gólov. Skoro stále mi nahrávajú!“ dodáva s úsmevom Mark. A čo považuje za svoju najväčšiu zbraň? Upravené fúzy. Ako hovorí: „Vtedy sa súper zameria na ne. A ja ho oberiem o puk.“

Mobilné aplikácie Rádia Expres