Práve hráme

06/10/2017

Kto je župan. A čo vlastne robia župy?


10 miliónov eur. Toľko budú stáť novembrové župné voľby. Nie je to lacný špás – na to, že v tých posledných volila ani nie pätina z nás. A pritom krajské úrady sedia na peniazoch. A nemalých. Volajú sa eurofondy.

Vďaka Transparency International vieme, že za posledné dva roky najlepšie hospodáril Trenčiansky a najhoršie Košický kraj. A keby sme chceli iné čísla, tak tie základné máme od zapisovateľky ústrednej volebnej komisie Evy Chmelovej.

A pokiaľ ide o kandidátov, čím viac usmiatych a preretušovaných tvárí vidíme na billboardoch, tým viac nás zaujíma čo tie vyššie územné celky vlastne robia?! Mišo Sabo to zisťoval. S otázkami volal advokátovi a odborníkovi na samosprávu Jaroslavovi Pilátovi, ktorý vie o župách absolútne všetko.

Možno stále nevieme, čo presne župy robia. Možno ich je zbytočne veľa. Možno by to celé mohlo mať väčšiu logiku. To nevyriešime. Ale čo vyriešiť môžeme, tak to sú tie peniaze, ktoré majú VÚC-čky v rukách. Otázka preto neznie, čo pre nás po voľbách môže urobiť dobrý župan. Ale čo my môžeme urobiť pre to, aby eurofondy neskončili u župana doma v župane…

Mobilné aplikácie Rádia Expres