Práve hráme

16/08/2017

Slovenský vedec Silvester Czanner programuje na univerzite v Manchestri počítačové hry pre pacientov


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Dr. Silvester Czanner, vedec

Dr. Silvester Czanner pochádza z Kuchyne, neďaleko Bratislavy. Posledných 6 rokov žije v Liverpoole a pracuje na univerzite v Manchestri – Manchester Metropolitan University. Študoval na Slovensku matfyz, konkrétne geometriu a počítačovú grafiku. Potom žil v Nemecku, Japonsku aj Amerike, kam odišiel za svojou priateľkou, teraz už manželkou a obaja boli na Harvarde. Ale keď sa im narodili deti, rozhodli sa presťahovať sa do Anglicka.

Silvester Czanner programuje počítačové hry pre pacientov. Ide o tzv. serious games, ktoré pomáhajú ľuďom, ktorí majú klaustrofóbiu, strach z lietania alebo strach z hovorenia na verejnosti. Na univerzite učí počítačovú grafiku a nedávno ukončil výskum ľudskej embryológie a najbližšie roky ho teraz čaká výskum zvieracej embryológie, čiže s tímom budú modelovať embryá cicavcov.

Silvester Czanner skonštatoval, že práca nie je všetko a kombinuje ju v rovnováhe s rodinou. Svoju prácu má však veľmi rád: „Robím výskum, aby som pomohol ľuďom a učím študentov, aby mali dobrú prácu a aby sa aj zabavili.“

Foto: Archív Silvester Czanner

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok