Práve hráme

09/10/2017

Detský čin roka 2017!


Projekt Detský čin roka už 17 rokov motivuje deti, aby robili dobré skutky. Prečítajte si príbehy o statočných činoch malých veľkých hrdinov, nechajte sa inšpirovať, zdieľajte, lajkujte alebo podporte deti svojim hlasom na detskycin.ludialudom.sk

O projekte

Projekt funguje jednoducho. Začiatkom roka sú deti vyzývané, aby robili dobro a napísali o tom. Každý rok to znamená okolo päť až osem tisíc skutkov, o ktorých píšu deti, ale i učitelia, rodičia a iní dospelí.

35 nominovaných príbehov v 7 kategóriách je potom publikovaných v pedagogickom materiáli, ktorý je v septembri zaslaný do asi 2200 škôl na Slovensku.

Detská porota

Učitelia s tlačeným pedagogickým materiálom pracujú na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube. Čítajú si príbehy spolu s deťmi a najmä sa rozprávajú o tom, čo príbehy prinášajú.

Deti dávajú hlasy skutkom, ktoré považujú za najcennejšie a rozhodnú o tom, ktoré skutky budú vyhlásené za Detské činy roka. V roku 2016 sa do detskej poroty zapojili deti z 819 škol na Slovensku.

On-line anketa pre dospelých

Detské skutky sú veľmi silné a inšpiratívne. Partnerom projektu sa stal darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk, vďaka ktorému sa dá prezentovať skutky on-line v ankete pre verejnosť.

Záštitu nad 17. ročníkom projektu Detský čin roka prevzal Prezident SR pán Andrej Kiska.

Viac info

Projekt Detský čin roka deti už sedemnásť rokov oslovuje z celého Slovenska. Za tisíckami drobných, ale i veľkých životných príbehov sa ukrýva citlivá duša dieťaťa. Slúži ako senzor, ktorý zachytí takmer každý priestor na vykonanie niečoho dobrého. Vďaka detskej duši dostáva dobro nezastupiteľný rozmer v našej každodennosti. Výzva je adresovaná deťom i dospelým, aby mali oči i srdce otvorené a všímali si, čo dobré deti urobili pre ľudí i prírodu. Môžu to byť veľké skutky, ale aj malé každodenné činy, ktoré robia nás svet lepším. Každá správa o dobrom skutku má význam, najmä v týchto dňoch, keď okolo nás prevažujú negatívne informácie.

Priebežne s detskou porotou bude na jeseň prebiehať aj Online anketa pre dospelých pripravená s darcovským portálom Ľudiaľuďom.sk. Detské hlasy rozhodnú, ktoré skutky získajú v decembri ocenenie Detský čin roka 2017.

Viac info
Mobilné aplikácie Rádia Expres